Sağmal ineklerin laktasyon seyri içinde verimleri ve buna bağlı olarak besin madde gereksinimleri ciddi değişkenlik gösterir. Bu nedenle süt sığırcılığı pratiğinde süt ineklerinin beslenmesinde verim ve buna bağlı olarak değişen besin madde ihtiyaçları değişmektedir.
Sürü içinde, farklı fizyolojik evrelere sahip ineklerin olması verim düzeyinin de sürekli değişkenlik göstermesi sürüdeki ineklerin gruplanması ve gruplamanın da mümkün olduğunca homojen yapılması gerekmektedir.
1. DÖNEM (0-70 GÜN): SÜT VERİMİNİN EN YÜKSEK OLDUĞU DÖNEM
Bu dönem, hemen doğumdan sonra uterusun dinlenmesi ve yeni gebeliğe hazırlanması ile pik süt verimine doğru sürekli bir artışın yaşandığı dönem olması ile karakterizedir. Bu dönem , ineğin negatif besin madde dengesini yaşadığı dönem olması ile de diğer dönemlerden farklılık gösterir.
Bu dönemde negatif besin madde dengesinde hayvan, yüksek süt verimine sahip ancak düşük yem tüketimiyle hızlı canlı ağırlık kaybı ve iştahsızlık gibi sorunlar yaşamaktadır. Bu gibi sorunları yaşamamak veya en aza indirmek için yapılması iyi sonuçlar verebilen hususlar şöyledir:
BU DÖNEMDE KULLANILABİLECEK ÖRNEK RASYONLAR |
|||||||
600 kg canlı ağırlığında 10-12 kg kuru madde tüketen bir inek |
Rasyonlar kg/gün |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|
Kuru Dönem Yemi + Süt yemi |
4 |
4 |
3,89 |
4,5 |
4,5 |
4 |
4,5 |
Yonca |
2,5 |
-- |
2,65 |
2,5 |
1,5 |
2 |
1,5 |
Saman |
1 |
4 |
3,45 |
4 |
3 |
5 |
-- |
Mısır silajı |
9,5 |
10 |
3 |
-- |
6 |
3 |
13 |